Searching...

Meniti Di Alam Barzakh

Kematian setiap yang bernyawa adalah suatu hakikat yang pasti. Ianya merupakan persimpangan dan perpindahan seseorang insan dari alam dunia ke alam barzakh sebelum ke alam akhirat.

Namun itu adakah kita telah bersedia atau kita telah dilalaikan dengan keduniaan? Pernahkah kita terbayang kehidupan kita yang telah hampir tiba?


Apakah kehidupan dan kedudukan kita pada hari ini adalah menjamin keselamatan kita pada hari akhirat, atau kita hanya bersangkaan tanpa sebarang asas yang kukuh?

“… Adakah kamu menyangkakan bahawa kamu akan masuk Syurga padahal belum lagi nyata kepada Allah
orang-orang yang berjihad (yang berjuang dengan bersungguh-sungguh) di antara kamu, dan nyata orang-orang yang sabar (tabah dan cekal hati dalam perjuangan)? …”; ali-Imran:142

“… Katakanlah (wahai Muhammad): “Mahukah, kami khabarkan kepada kamu akan orang-orang yang rugi
serugi-ruginya amal-amal perbuatannya? (Iaitu) orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan”. Merekalah orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat Tuhan mereka… oleh itu gugurlah amal-amal mereka; maka akibatnya Kami tidak akan memberi sebarang pertimbangan untuk menilai amal mereka pada hari kiamat kelak …”. (Al-Kahfi:103-106).

Wallahua'alam... Sama-sama kita renungkan...

Memuat...
Anda ingin mengetahui isu-isu semasa mengenai perjuangan Islam dan mendapatkan tips-tips terbaru? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Orang Komen Membina:

Catat Ulasan

 

Jumlah Pelawat

Copyright © 2013. Nukeufo89's Blog - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger