Searching...

Kajian Perihal Status Luar Biasa

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Professor Richard Wiseman mengambil keputusan bagi mengkaji bidang keluar biasaan dengan lebih mendalam lagi. Ada perkara yang menarik tentang kajian perihal status luar biasa ini. Beliau ingin mengetahui perkara yang membuatkan seseorang itu lebih cenderung ke arah status luar biasa berbanding orang lain yang berstatus biasa. Beliau juga ingin menjawab persoalan, mengapa sesetengah orang mempunyai kehidupan yang diinginkan manakala yang lainnya tidak mempunyai kehidupan yang diinginkan? Selain itu, beliau tertanya-tanya mengapakah individu itu mempunyai pengalaman yang bermakna manakala orang lain mengalami pengalaman yang buruk?

Melakukan Kajian Perihal Status Luar Biasa Dengan Jayanya

Richard sudah melakukan kajian perihal status luar biasa ini dengan jayanya beberapa tahun yang lalu. Beliau sudah menemuduga dan meminta para peserta mengambil ujian personaliti dan ujian kepintaran. Selain itu, beliau menyuruh mereka menulis satu diari dan ada yang dijemput datang ke makmal supaya melibatkan diri dalam eksperimen. Hasilnya, beliau menemui status luar biasa itu bukanlah suatu perkara ajaib. Tidak ada individu yang ditakdirkan mempunyai status luar biasa berkekalan sampai bila-bila. Ibarat pepatah melayu, "Langit tidak selalunya cerah". Namun begitu, ada yang menganggap kehidupan ini sebagai roda, Adakalanya kita di atas, dan adakalanya kita di bawah. Ianya juga bukan datang secara kebetulan. Hasil kajian menyatakan, sikap dan pemikiran kita memainkan peranan yang penting dalam menentukan status luar biasa kita.

Richard Wiseman sudah menjumpai cara bagi menghasilkan status luar biasa. Beliau menyatakan, terdapat empat prinsip utama dalam menjana status luar biasa tersebut. Pertama, mereka mempunyai kemahiran dalam mencipta dan mengenal pasti peluang. Seterusnya yang kedua, orang yang berstatus luar biasa ini kebiasaannya membuat keputusan yang luar biasa berdasarkan intuisi diri iaitu gerak hati tersendiri mungkin disebabkan pengalamannya dan kecenderungan terhadap kebolehan dirinya itu. Ketiga, mereka sentiasa bersikap positif atas setiap perkara yang berlaku. Akhir sekali yang keempat adalah mereka merupakan orang yang tabah dan mempunyai kemampuan dalam menukarkan nasib malang yang dihadapinya iaitu yang berstatus biasa untuk menjadi lebih baik.Wallahua'lam.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

1 Comments:

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger