Searching...

Kenali Lokasi Muka Bumi Syria

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Secara geografi, negara Syria terletak di Timur laut Tengah, sebelah Barat Benua Asia dan berada di permukaan laut Barat Syria bersebelahan Gunung Ansyariyah yang tinggi di sebelah Timur Barat. Ketinggiannya mencapai 1300 meter dan terdapat juga daerah gunung berapi (volcano) yang berada di sebelah Huran dan Gunung Daruuz di sebelah Selatan selain padang al-Jabariyah yang berada di sekitar negara itu. Jarak keluasan negara Syria dengan Laut Tengah (Mediterranean Sea) kira-kira mencapai jarak 150km.


Di sana juga terdapat gunung Harmun (al-Sekh) yang memanjang sampai ke gunung Lubnan yang tingginya mencapai 300 meter. Dengan ketinggian gunung tersebut, ia menjadi tempat sumber air bagi penduduk Syria. Sejarah negara Syria mulai Pra-Sejarah hingga sekarang, ia sangat unik untuk dikaji. Ini kerana Syria menyimpan pelbagai peninggalan sejarah pada zaman silam dan juga ia merupakan bumi kelahiran ribuan ulama' Ahlussunnah wal jamaah.

Syria pada masa dahulu dikenali sebagai negara Syam manakala dan orang-orang Eropah menyebutnya dengan nama Lipant. Negara Syam adalah merangkumi negara Lubnan, Jordan, Palestin dan Syria tetapi dasar pecah dan perintah yang dilakukan penjajah kemudiannya telah memecahkan negara Syam kepada negara-negara seperti yang kita lihat pada hari ini. Untuk mengetahui [peradaban di Syria sebelum masihi], bolehlah klik.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

1 Comments:

  1. sy dh letak link bro..tq krn sudi jadi sahabat bukusemasa.com..

    BalasPadam

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger