Searching...

Kenali Peradaban Syria Moden

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Negara Syria moden ialah bekas jajahan Perancis yang mendapat kemerdekaan pada tahun 1946 tetapi sejarahnya bermula seawal abad ke-4 SM. Ibu negaranya, Damsyik pernah dijadikan pusat pentadbiran Empayar Umayyad dan ibu wilayah Empayar Mamluk suatu ketika dahulu.


Syria mempunyai penduduk seramai 19.3 juta orang, kebanyakannya penganut agama Islam Ahlu Sunnah wal Jama'ah yang berbahasa Arab iaitu kira-kira 74% daripada seluruh populasi penduduk manakala baki lagi iaitu 11% adalah Syiah (atau lebih dikenali dengan 'Alawiyyin) dan 9% pula Kristian. Sejak tahun 1963, negara ini telah ditadbir oleh parti pemerintah, Parti Kebangkitan Sosialis Arab (atau lebih dikenali sebagai Parti Ba'ath). Syria diperintah oleh keluarga Asad sejak tahun 1970. Presiden Syria masa kini ialah Bashar al-Assad, anak kepada Hafeez Asad yang memegang jawatan dari tahun 1970 sehingga meninggal dunia pada tahun 2000.


Seterusnya, anda boleh ikuti [perkembangan sejarah para ulama' Syiria].

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger