Searching...

Dalam Sehari Sahaja, Terjadi Seratus Lebih Kematian Direkodkan

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Pada 16hb April 2013, para sukarelawan dari jawatankuasa penyelarasan tempatan merekod jumlah syuhada' (bi-idznillah) seramai 118 orang di seluruh Suriah (Syria), termasuk 19 orang perempuan dan 21 orang anak. Direkodkan bahawa 3 orang yang meninggal di bawah penyeksaan. Sebanyak 49 orang yang ditemui syahid di Aleppo, 19 orang di Damaskus dan sekitarnya, 5 orang di Homs, 16 di Dara'a, 14 di Idlib, 4 di Hama, 7 di Raqqah, 3 di Hama, dan 5 di Deir Ezzor. 

Pengeboman oleh rejim Basyar Assad terjadi di 273 tempat di pelbagai kawasan bandar dan kampung di Suriah. Pengeboman dengan pesawat-pesawat tempur terjadi di 16 titik (tempat) di pelbagai kawasan sementara penembakan mortar terjadi di 108 titik (tempat). Serangan-serangan meriam (artileri) terjadi di 92 titik (tempat) sementara penggempuran dengan roket-roket yang dilakukan oleh rejim Basyar Assad ke 39 titik (tempat) di pelbagai kawasan di Suriah.

Mujahidin FSA (Jaysul Hurr) terlibat dalam pertempuran di 138 titik (tempat), termasuk di Raqqa di mana sebuah jet tempur milik tentera rejim Basyar Assad telah berjaya ditembak jatuh. Di Busra Syam pula, pihak mujahidin juga berjaya menyerang sehingga mundurnya tentera rejim Basyar Assad yang berusaha menyerbu ke bandar itu dan menyebabkan kerugian besar pada pihak pasukan rejim Syiah itu kerana banyaknya jumlah tentera mereka yang tewas dalam serangan tersebut.

Mujahidin FSA berjaya menghancurkan markas cabang dinas perisikan Angkatan Udara rejim Basyar Assad di Harasta dan markas besar tentera rejim Syiah di Barzeh kota Damaskus dengan serangan mortar.

Mujahidin FSA juga turut menembak serangan dengan menggunakan mortar ke bandar antarabangsa Aleppo yang dikuasai oleh tentera rejim Syiah itu dan berjaya mematahkan serangan tentara rejim Syiah untuk masuk ke desa-desa di Palmyra, dilaporkan terdapat kerugian besar di pihak tentara rejim Basyar Assad dalam serangan ini. Mujahidin FSA juga berjaya menghancurkan kekuatan tentera rejim syiah di pintu masuk kampung Babulen dan memaksa mereka untuk berundur.

P/S: Semoga Allah S.W.T melindungi saudara-saudara kita yang sedang dibantai oleh tentera Kuffar Syiah, serta memberikan pertolongan dan kemenangan bagi mujahidin yang sedang bertempur demi menegakkan agama Allah S.W.T dan melindungi para muslim khususnya golongan Sunni di Syria. 

Wallahua'lam.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger