Searching...

Menara Masjid Umawi yang Berusia 1300 tahun Dihancur oleh Rejim Syiah

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Rejim Syiah Assad laknatullah telah menyerang masjid Umawi di Halab dan menghancurkan menaranya yang bersejarah dan kini menara tersebut telah berusia selama 1300 tahun!!

Mereka menghapuskan halaman-halaman sejarah Islam di Syria dan menghancurkan Sunnah dalam segala macam hal. Kelmarin-kelmarin yang lepas mereka telah menghancurkan [masjid Al Umari] yang dibangunkan oleh Umar bin Khattab r.a. Baru-baru ini, mereka menghancurkan menara masjid Umawi pula.

Orang yang membangun menara ini adalah sama dengan orang yang menyimpan kubah Qubat Al-Sakhrah di Palestin iaitu Khalifah Sulaiman ibn Abdul Malik.

Tinggi menara masjid Umawi, 45 meter (bentuk kotak), dibangun pada tahun 96 H selama masa pemerintahan khalifah Umaiyah dan merupakan salah satu peninggalan sejarah dari era terpenting pemerintahan Sunnah.

Klip video di bawah menunjukkan rupa bentuk masjid Umawi yang telah hancur pada menaranya dengan merujuk pada gambar di atas.


Wallahua'lam. 
Sumber dari Syria Care.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger