Searching...

Pesanan Ulama': Jihad Lebih Diutamakan Di Syria Berbanding Di Palestin

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ramai yang masih lagi tidak mahu ambil tahu berkenaan isu yang berlaku di Syria. Untuk kesempatan ini, saya hendak ungkitkan kembali isu yang sebenarnya di Syria dengan membuka mata para pembaca agar mempercayai bahawa jihad di Syria lebih diutamakan dahulu berbanding di Palestin.

Kedatangan Ulama' Sunnah Syria iaitu Sheikh Muhammad Ali al-Sabuni di UKM sekitar tahun 2012 telah menerangkan keadaan saudara kita di sana  iaitu betapa besarnya fitnah Syiah Laknatullah.

Syeikh tersebut telah mengatakan bahawa ada 3 sebab negara Syria lebih diutamakan dari Palestin untuk umat Islam berjihad:

Pertama; Beliau mengatakan keadaan di Syria lebih teruk dari Palestin. Umat Islam telah ramai dibunuh dengan begitu kejam. Berbanding dengan Palestin, walau bertahun-tahun telah dijajah dan dizalimi, ibarat kematian rakyat palestin seramai 60 ribu orang dalam tempoh 60 tahun.

Tetapi di Syria, 60 ribu orang yang telah terkorban dengan dalam tempoh 2 tahun kekejaman itu berlaku. Itu baru yang diwar-warkan, yang ditulis pula berapa jumlahnya? Namun sebaliknya, ada lagi kematian yang tidak direkodkan mungkin anggaran dalam berpuluh-pulah ribu orang di Syria.

Kedua; Sebab telah keluarnya fatwa dari ulama-ulama seluruh dunia, mereka  merujuk sumber berdasarkan al-Qur'an dan as-Sunnah dengan melihat keutamaan negara Syria itu yang istimewa, dimana bumi Syria adalah bumi Dimasyh; Yakni tempat Nabi Isa a.s dan Imam Mahdi akan turun nanti iaitu di Syam (Syria) mengikut dalil dari al-Qur'an.

Ketiga; Keutamaan jihad di negara Syria dengan beranggapan sekiranya kita membantu Syria ibarat kita membantu Palestin. Tetapi isu yang berlaku di Syria masih lagi ramai orang tidak tahu berbanding dengan isu di Palestin. Di Syria, maklumat tiada dalam pengetahuan awam malah tidak diwar-warkan pada pihak media antarabangsa disebabkan pihak media tidak dibenarkan untuk masuk membuat liputan di Syria. Kalau adapun, dengan bantuan pihak mujahidin FSA untuk membuat liputan di Syria secara seludup.


Kata Sheikh, "tiada satu pun masjid di Syria yg tidak dibom!" Termasuklah [Masjid Umari (rujuk sini)] yang dibina pada zaman pemerintahan Umar al-Khattab r.a dan [Masjid Umawi (rujuk sini)] yang dibina pada zaman pemerintahan Bani Umaiyah. Masjid di hina, orang Syiah mencabuli wanita  Sunni di dalam masjid.

Di Syria tiada Hospital untuk bantu orang Sunni. Jika mereka dibom, mereka dibiarkan begitu sahaja. Kesakitan yang dialami oleh orang Sunni menderita sehingga mati. Si emak tidak boleh tolong dan akan merahsiakan kematian ahli keluarganya. Jika tidak, mereka akan ditangkap dan dibunuh juga.

Orang-orang Syiah buat kekejaman tersebut kerana dia berpegang bahawa halal darah ahli sunnah wal jamaah ditumpahkan. Mereka percaya jika dapat sembelih orang-orang Sunni, maka darahnya yang mengalir di bumi ini akan dapat membangkitkn ketua mereka nanti iaitu al-Masih ad-Dajjal laknatullah.

Jadi, Ulama' itu berpesan bahawa penduduk di Syria tidak mahukan bantuan berupa wang disebabkan tidak boleh dibawa masuk ke Syria, dan bukan hanya doa dari kita semua sahaja, tetapi beliau berpesan, "sampaikanlah kepada yang lain, supaya mereka ambil tahu dan cakna tentang keadaan di negara Syria, dengan berharap agar semua saudara-saudara kita seIslam yang lain dapat tahu dan bersatu."

Beliau berpesan lagi, "pilihlah pemimpin yang benar-benar hendak mencorakkan jiwa Islam dalam sesebuah negara, bukan demi bangsa untuk negara! Kerana pemimpin yg benar-benar kepada Islam yang tulen sahaja yang boleh dipercayai. Pemimpin yang tidak mementingkan Islam yang tulen, maka tidak membawa sesebuah negara kepada Islam yang sebenar, sebaliknya pemimpin tersebut cuma membawa Islam pada sekadar nama sahaja, tetapi hakikatnya tiada ciri-ciri dan budaya Islam dalam sesebuah negara itu. Renung-renungkanlah. Wallahua'lam.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

1 Comments:

  1. Insya-Allah, jihad di Syria mesti diperluaskan! Takbir! Allahuakbar!

    BalasPadam

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger