Searching...

Senjata Baru Ciptaan Mujahidin Syria

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Larangan senjata terhadap Syria dan sikap acuh tak acuh dari kebanyakan negara dalam membantu penduduk Islam dalam negara yang tertindas ini memaksa para Mujahidin Syria untuk mengatasi sendiri masalah kekurangan kelengkapan perang mereka.

Pada hari Jumaat 10 Mei 2013, pelbagai pihak media termasuk "@SyrianSmurf" telah melaporkan hasil karya ciptaan terbaru Mujahidin Syria yang mereka beri nama, "Jahannam".

Mujahidin yang bergabung dalam Brigade Ahrar asy-Syimal yang mengoperasikan senjata terbaru ini dan baru dikeluarkan dalam rangka pertempuran Qisas (bunuh balas bunuh) demi penduduk Baniyas yang telah dilancarkan oleh para pejuang tersebut pada hari Khamis 9 Mei lalu.

Penemuan terbaru ini dikhabarkan hanya memakan perbelanjaan sebesar 15 ribu lira Syria sahaja, namun daya jangkauannya (sasarannya) adalah sejauh 1.5 km serta mampu melontarkan bahan peledak seberat 40 kg. 

Rujuk klip video mengenai rupa bentuk dan fungsi senjata buatan Mujahidin Syria:Dan klip video efek (kesan) lontaran daripada senjata buatan Mujahidin Syria itu:


Wallahua'lam. Sumber dari Syria Care.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger