Searching...

Servis Hati VS Servis Kereta. - Mana Satu yang Anda Utamakan Dulu?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Ironinya, ditengah-tengah kemelut hidup yang maha dahsyat ini, masih ramai yang lebih prihatin malah berminat dengan gajet-gajet teknologi yang canggih berbanding persoalan hati. Betapa ramai yang lebih serius untuk servis kereta berbanding servis hati. Kereta dicuci, ditukar dan dihias dengan pelbagai aksesori, sedangkan jiwa yakni fikiran dan emosi terbiar kotor dan berkarat. Justeru, tidak hairanlah mengapa ramai manusia umpama kereta rosak yang sedang terhincut-hincut dalam perjalanan hidup yang penuh cabaran ini.

Manusia seharusnya tidak terkapai-kapai dengan pelbagai persoalan tanpa jawapan. Hidup kita ini boleh diusahakan atas dorongan hati kita sendiri yang ingin melihat Islam kembali menjadi dan diterapkan dalam cara hidup kita, bukan semata-mata cara mati. Sesungguhnya, masalah-masalah yang kita hadapi kini, sebenarnya adalah satu cubitan kasih sayang daripada Allah S.W.T untuk menginsafkan kita agar kembali ke pangkal jalan. Insya-Allah, Allah S.W.T sekali-kali tidak akan mengecewakan kita. Wallahua'lam.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger