Searching...

[SETUJU] Islam Merupakan Pasangan Hidup Manusia

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Menerima Islam untuk diamalkan dan diperjuangkan samalah seperti menjemput kedatangan rahmat, kekuatan, keamanan dan keindahan. Tepat rasanya kalau dikatakan:

"Islam adalah pasangan hidup manusia. Menerima Islam tidak akan merugikan, menyusahkan dan menjatuhkan."

Ingatkah kita pada kisah ibu susuan Nabi S.A.W yakni Halimatus Saadiah yang mendapat limpahan berkat dan rahmat sebaik sahaja bersetuju menjaga Nabi Muhammad S.A.W yang masih bayi? Untanya menjadi gemuk, kambingnya beranak dengan banyaknya, tanamannya menjadi (subur) dan air susunya melimpah-ruah. kehidupannya yang miskin dan melarat bertukar menjadi senang dan selesa hasil menjaga dan menyusu Muhammad S.A.W yang membawa Islam.

Sejarah itu pasti berulang kerana itulah sifat sejarah. Dan inilah yang saya nampak apabila melihat prestasi bank-bank dan syarikat-syarikat serta organisasi yang menjadikan Islam sebagai teras produk, perkhidmatan dan budaya kerja mereka. Di tengah krisis ekonomi yang sedang melanda dunia ketika ini, sistem perbankan Islam tidak terjejas malah potensinya untuk bertahan, maju, dan lebih berdaya saing semakin terserlah. Wallahua'lam.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger