Searching...

Air Susu Dibalas Tuba

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Air susu dibalas tuba - Inilah perumpamaan bagi perlakuan orang-orang Lebanon terhadap rakyat Syria. Dengan merujuk pada gambar di atas, ketika perang Israel-Lebanon pada tahun 2006 dahulu, penduduk Dahiya dan sebahagian besar penduduk Lebanon melarikan diri dan mencari tempat perlindungan di Al-Qusayr, Syria. 

Ternampak kain rentang (banner) di sebuah perkampungan di Al-Qusayr pada gambar di atas yang bertulis, "Al-Qusayr 2006" dan kain rentang yang terletak belakang orang ramai bertuliskan perkataan, "Wahai saudara kami dari Lebanon, seluruh pengangkutan, penginapan dan makanan percuma bagi kamu dan seluruh keluarga kamu." 

Sebaliknya pada tahun 2013, penduduk Dahiya merayakan kemenangan Hizbullah (Hizbussyaiton) setelah dapat menawan Al-Qusayr. Gambar  di atas yang kedua bertuliskan perkataan, "Adh-Dhahiyah Al-Janubiyah 2013" menunjukkan Syiah di Dahiya, selatan Beirut mengedarkan gula-gula selepas mendengar berita pembunuhan [Sunni] secara beramai-ramai yang baru sahaja dilaksanakan oleh Hizbullah di Al-Qusayr. Wallahua'lam.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger