Searching...

Benarkah Russia Sekutu Assad Akan Menarik Balik Tentera-tenteranya Dari Syria?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Russia iaitu sekutu rejim Assad dikhabarkan akan menarik balik tentera-tenteranya dari Syria. Apakah sebab sebenar Russia mengambil tindakan ini setelah mereka membantu rejim Assad berhadapan dengan Mujahidin Syria? Adakah mereka merasakan bahawa rejim Basyar Asad sudah tidak mampu dipertahankan lagi atau ada sebabnya yang lain?

Segala persoalan ini akan terjawab tidak lama lagi. Berikut adalah berita mengenai persoalan tersebut.

Sumber daripada Kementerian Pertahanan Russia melaporkan bahawa Moscow, Russia telah menarik balik kesemua Anggota Tentera Russia yang berpangkalan di Tortous, Syria lalu digantikan dengan pekerja awam.

Kementerian Pertahanan tidak mengatakan bila pertukaran di pangkalan Tortous telah berlaku atau berapa ramai jumlah kakitangan telah dikerahkan di sana.

Kemudahan kecil adalah di pangkalan luar cuma Tentera Laut Russia iaitu bekas Kesatuan Soviet. Ia terdiri daripada beberapa berek dan depot digunakan untuk perkhidmatan Kapal Tentera Laut Russia di Mediterranean.

Kementerian berkata, Tortous telah meneruskan perkhidmatan kapal-kapal Tentera Laut Rusia.

"Mereka terus bekerja dalam mod biasa, dan tidak ada bercakap mengenai pemindahan mereka dari Tortous," kata kenyataan itu.

"Tortous masih kekal sebagai berasaskan kemudahan rasmi dan membaiki kapal-kapal Rusia di Mediterranean dan berterusan untuk memenuhi misinya."

Kementerian itu tidak menjelaskan sebab di sebalik keputusan untuk menggantikan Anggota Tentera dengan orang awam, tetapi langkah itu boleh menjadi sebahagian daripada usaha-usaha oleh Moscow sebagai pengantara objektif cuba untuk memecahkan rundingan damai Syria. 

Wallahua'lam. Sumber dari Syria Care.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger