Searching...

Bom Kereta Telah Menyerang Bandar Utara Aleppo, Syria

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Aleppo - 17 Jun 2013. Sebuah kereta yang membawa bom telah menyerang berhampiran bandar utara Syria Aleppo, membunuh sekurang-kurangnya 60 anggota tentera Presiden Basyar al-Assad, aktivis telah memberitahu Al Jazeera.

Mohammad al-Hadi, seorang aktivis di Bandar berkata, Letupan hari ini, yang dijalankan oleh kumpulan jihadi bergabung dengan al-Qaeda, menyerang berhampiran kompleks tentera di bandar al-Douwairinah berhampiran dengan lapangan terbang antarabangsa Aleppo.

"Kereta itu telah dipenuhi dengan enam tan bahan letupan," katanya kepada Al Jazeera.

Letupan itu adalah salah satu serangan terbesar mensasarkan tentera rejim. Aktivis mencatatkan video di media sosial yang berupa menunjukkan saat letupan. Walau bagaimanapun, kesahihan video itu tidak dapat disahkan.

Ia datang beberapa jam selepas serangan bom kereta yang mensasarkan pusat pemeriksaan berhampiran sebuah lapangan terbang tentera di Damsyik, ibu negara Syria.

Balai Cerap Syria yang berpangkalan di UK untuk Hak Asasi Manusia berkata, terdapat 20 mangsa dalam letupan pada malam Ahad di Damsyik daerah barat Mazzeh, tetapi tidak menyatakan berapa ramai terbunuh atau cedera dalam serangan itu.

Media kerajaan Syria mengesahkan letupan yang berlaku lewat pada hari Ahad, tetapi tidak mengeluarkan jumlah mereka yang terbunuh dan cedera.

Mazzeh adalah kejiranan mewah Damsyik yang menempatkan beberapa kedutaan dan lapangan terbang tentera.

Sekurang-kurangnya 93,000 orang terbunuh dalam konflik dua tahun Syria.

Berikut adalah klip video letupan berkenaan:


Wallahua'lam. Sumber dari Al-Jazeera.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger