Searching...

Fakta Mengenai Sejarah Memerangi Parsi Majusi

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ulang tahun 13 Syaaban kelmarin yang lepas dengan mengimbau kembali sejarah zaman kegemilangan Islam pada pemerintahan Khalifah Umar Ibn Al-Khattab pada tahun 15 Hijrah.

Pertempuran "Al-Qādisiyyah" mengambil tempat di Iran "Empayar Parsi Majusi" di antara Islam di bawah kepimpinan "Saiyidina Sa'ad Ibn Abi Wakkas" dan di bawah Khalifah "Umar Ibn Al-Khattab r.a." Tentera Majusi pula di kepalai oleh "Rostam Farrokhzād" dibawah naungan Raja Parsi Majusi "Yazdgird Kisra II".

Mujahidin Islam menganggotai seramai 36,000 orang dalam bala tentaranya, manakala syahid seramai 8,500 orang. Semenatara itu, tentera Majusi pula seramai 120,000 orang bala tenteranya ditambah pula 33 tentera bergajah, manakala 40,000 orang mati.

Hasil daripada pertempuran ini:
  • Islam menang di bawah Khalifah Umar Ibn Al Khattab. Empayar Majusi dimusnahkan buat selamanya. Raja Yazdgird telah dibunuh di pembetung Asfahan!

P/S: Hanya orang Islam yang bergembira pada hari itu, Syiah menggambarkan pada hari tersebut sebagai kekejaman arab atau kekejaman serangan Umar ke atas kebesaran Parsi! Maka Nasib paling malang buat Syiah pada hari itu.


Syiah, Yahudi dan Kristian Tidak Jauh Perbezaannya.


Berbalik pada sejarah yang lain pula, tidak pernah berlaku mana-mana kuasa Syiah akan berperang dengan Yahudi dan Kristian untuk membela dan menstabilkan negara Sunnah yang lain. 

Salahuddin al-Ayubi telah merasai perbuatan tercela Syiah Fatimiah yang bersekongkol dengan kuasa Kristian dalam peperangan Salib. Daulah Uthmaniyah di Turki begitu lama berperang dengan Syiah Safawiyah dan Imamiyah di utara Iran yang berpusat di Tabriz pada ketika itu. Safawiyah sedia bekerjasama dengan Kristian demi berhadapan dengan negara musuh tradisi yakni Sunnah Uthmaniyah pada masa lampau. 

Lihatlah pengkhianatan pemimpin Syiah di benua India terhadap negara muslim Sunnah di benua itu pada ketika itu dengan memberikan kerjasama dengan Inggeris. Syiah majusi adalah diantara dalang yang bersekongkol untuk menjatuhkan daulah Islamiah itu sendiri. 

Syiah, Kristian dan Yahudi mempunyai akidah yang tidak jauh bezanya. Syiah mengangkat martabat Ali r.a ke martabat Tuhan, Kristian menjadikan Nabi Isa a.s sebagai anak Tuhan. Yahudi menjadikan Uzair sebagai anak Tuhan. Mereka sama sekali tidak akan membebaskan Palestin!

Wallahua'lam. Sumber dari Syria Care.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger