Searching...

Seruan Jihad Dari Tanah Arab

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Berikut saya paparkan negara-negara Arab yang terlibat dengan seruan jihad untuk bertempur bersama pasukan Mujahidin FSA di Syria. Mujahidin dari Jazirah Arab iaitu Mesir, Kuwait, Qatar, Arab Saudi dan lain-lain mulai memasuki Syria untuk menyambut seruan Ulama' pergi berjihad. Rujuk gambar di atas dan klip video yang disediakan di bawah:
Jasad 70 para syuhada' Arab Saudi yang telah bertempur melawan Assad sudah dikembalikan ke Arab Saudi, dikirim ke Bandar Internasional King Fahad.

Pemerintah Arab Saudi telah mengirimkan sejumlah diplomat ke Turki agar proses pengiriman itu dipermudahkan. Menurut sumber, pemerintah Arab Saudi tidak mengirim mereka (yang terlibat untuk pergi berjihad) untuk bertempur di Syria. Mereka bertempur atas kemahuan sendiri. Empat daripada 70 sukarelawan Mujahid yang gugur tersebut adalah wanita. Adalah sekitar 8000 sukarelawan warga Arab Saudi bertempur melawan Assad di Syria.

Kesepakatan bersenjata akhirnya dapat diperoleh kerana pejuang revolusi menghadapi pasukan Pemerintah rejim dan ratusan tentera Hizbullah [Hizbussyaiton] yang disokong Iran sedang berusaha merebut kembali utara kota Aleppo melalui pertempuran yang sengit.

Arab Saudi melengkapkan para tenteranya untuk yang pertama kalinya, dengan roket peluru berpandu anti pesawat yang menjadi keperluan paling mendesak. Pejuang revolusi mengatakan, Riyadh juga telah mengirimkan roket peluru berpandu anti kereta kebal. Rujuk gambar di bawah:


Sebanyak 250 roket peluru berpandu Konkurs, anti-tank guided missile (ATGM), dikirim dari Arab Saudi untuk FSA.

Wallahua'lam. Sumber dari Miratal Jazeera.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger