Searching...

Mujahidin Syria Berjaya Merampas Sepenuhnya Bandar Tentera Menegh Milik Rejim Assad

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Bandar Tentera Menegh telah sepenuhnya dirampas dan dibebaskan oleh Mujahidin Syria setelah pengepungan dibuat selama 10 bulan.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia di Syria melaporkan, serangan berlaku pada hari Isnin, bermula dengan letupan dua bom kereta yang membawa enam tan bahan letupan ke pintu masuk pangkalan udara tentera.

Para aktivis juga melaporkan, ISIS (Islamic State of Iraq and Syam) dan kelompok Mujahidin yang lainnya telah menguasai sepenuhnya pangkalan udara tentera tersebut. Mereka memusnahkan empat kereta kebal, menduduki beberapa bangunan dan menahan beberapa pegawai tentera dan tentera biasa.

Pertempuran sengit berlaku di dalam kawasan bandar dan menyebabkan kerugian pada kedua-dua belah pihak, namun berakhir dengan kemenangan Mujahidin terhadap Bandar Tentera Menegh. Bandar Tentera Menegh merupakan laluan utama ke kota Aleppo dari arah utara.

Pembebasan Bandar Tentera Menegh dan pembebasan kota Turki Gaziantep, menandakan sebuah kemenangan yang penting buat pembangkang (Mujahidin).

"Bandar ini telah sepenuhnya dibebaskan. Sisa-sisa puak-puak rejim Assad sekarang sedang kami kejar," menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh sembilan brigade yang mengambil bahagian dalam operasi tersebut termasuk ISIS (Islamic State of Iraq and Syam) dan Islamist Tawhid Brigades.

Pasukan Assad pada bulan lalu telah berusaha untuk mencegah daripada jatuhnya Bandar Tentera tersebut dengan melancarkan serangan perisai (pertahanan) dari Aleppo. Serangan tersebut disokong oleh gerila [Hizbussyaiton] yang berpangkalan di dua desa Syiah di kota itu.


Komandan yang Memimpin.


Inilah komandan bernama, Kapten Mujahid Ahmed Ghazali yang memimpin dalam pertempuran membebaskan Bandar Tentera Menegh dengan mengisytiharkan pembebasan tersebut setelah berjaya menawan pangkalan udara rejim Assad. 

Semoga Allah merahmatimu, Mujahid...


Berkat Ramadhan Terakhir.


Dari Halab, kisah penuh pembebasan pangkalan udara Assad yang terkuat (Meng airbase) dengan menggunakan dua buah kereta kebal FSA yang diubahsuai khas, Kereta kebal pertama untuk pengebom berani mati yang sarat dengan muatan bahan letupan manakala kereta kebal kedua adalah digunakan untuk menyerang. Letupan secara besar-besaran di bahagian pusat pentadbiran utama pangkalan udara tersebut telah membunuh kesemua yang berada di dalamnya.

Inilah berkat hari terakhir dalam bulan Ramadhan! Rujuk klip video berkenaan:Tokoh Pembebasan Bandar Tentera Menegh.


Dan Inilah tokoh bernama Muadz Abdul Rahim (semoga Allah merahmatinya) yang membuka jalan untuk para Mujahidin bertempur dan memudahkan pangkalan udara rejim Assad ditawan di Bandar Tentera Menegh.

Dalam serangan ke atas Bandar Tentera Menegh, Mujahid yang berasal dari Arab Saudi ini memainkan peranan sebagai pengebom berani mati dengan membawa kereta kebal yang sarat dengan muatan bahan letupan menuju ke salah satu lokasi di Aleppo yang dipenuhi dengan tentera Syiah. 

Beliau mengorbankan dirinya dengan meletupkan kereta kebal tersebut berdekatan dengan tentera Syiah untuk memberi laluan kepada para Mujahidin menawan pangkalan udara Rejim Assad. Mujahidin boleh menerobos masuk dengan begitu mudah ke dalam kawasan Bandar Tentera Menegh semasa perhatian musuh tertumpu pada kawasan letupan itu yang telah membunuh banyak tentera Syiah di kawasan tersebut.

Bandar Tentera Menegh adalah salah satu kawasan kubu kuat rejim Assad. Jet-jet tempur Assad yang selama ini banyak menyerang rakyat Syria dari udara, diterbangkan dari sini. Pangkalan udara ini juga bertanggungjawab menghancurkan Bandar Halab dan membunuh ramai orang selama ini. Ia merupakan mimpi ngeri bagi penduduk [Sunni] di utara Syria dan juga merupakan sayap kanan bagi tentera Assad dan juga merupakan tempat di mana jet-jet tempur Assad berlepas untuk membunuh Mujahidin di merata-rata tempat di Syria.


Bandar Abu Muadz Abd Rahim, Aleppo.

Nama Bandar Menegh diubah menjadi Bandar "Abu Muadz Abd Rahim" untuk mengenang jasa singa Mujahid yang berasal dari Arab Saudi yang membuka jalan bagi operasi pembebasan Bandar Tentera Menegh yang berakhir dengan jayanya.

Bendera Tauhid berkibar di atas Pangkalan Udara Menegh. Mujahid Katib Al Baaz mengumandangkan azan dari atas menara pengawal di dalam Bandar Menegh yang baru saja dibebaskan. Rujuk klip video berkenaan:


Wallahua'lam.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger