Searching...

13 Kumpulan Jihad Terbesar Di Syria Bersepakat Untuk Menolak Kumpulan Pejuang Kaki Tangan Barat

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Pada hari Selasa (24/9/2013), seramai 13 kepemimpinan kumpulan-kumpulan Jihadis terbesar dan paling berpengaruh di Syria melakukan perjumpaan secara rasmi dengan hasil akhirnya membawa kesepakatan untuk menolak kewujudan Syrian National Council (SNC), yakni kumpulan persatuan Syria yang dibiayai dan disokong oleh 'Crusader' Barat. Seluruh kumpulan Mujahidin Islam juga menegaskan keupayaannya untuk mendirikan Syariah Islamiyah di Syria, dan menolak gagasan SNC yang bercorak mendirikan Syria Baru yang demokratik (demokrasi).

SNC atau singkatan daripada Syrian National Council (Majlis Kebangsaan Syria) adalah kumpulan pembangkang kebangsaan sekuler yang berjuang di meja diplomasi yang penuh dengan kesantunan (budi bahasa) di hadapan rejim Assad. Kumpulan ini mempunyai hubungan yang rapat dengan pemerintah-pemerintah Barat. Sementara Mujahidin Syria berlumuran darah berjuang habis-habisan di medan peperangan, tetapi anggota-anggota SNC berada di dalam hotel-hotel lima bintang di Turki dan Perancis.

Pada awalnya, khabar angin yang tersebar berkaitan dengan agenda perjumpaan yang disertai dengan perbahasan mengenai insiden perselisihan faham antara pejuang Brigade Badai Utara yang bergabung dengan FSA yakni [sebuah pakatan rahsia SNC] dengan Mujahidin Daulah Islam Iraq dan Syam (ISIS) di Al Azaz, perbatasan utara Syria-Turki. Perjumpaan mereka kemudian menghasilkan kesimpulan bahawa akar permasalahan fitnah dan perpecahan antara kumpulan yang sebenarnya ada pada SNC, yang menuntut sebagai sebahagian daripada revolusi Syria. Akan tetapi, gerak hala-tujunya ditunggangi oleh kepentingan-kepentingan politik 'Crusader' Barat.

Pasca insiden al-Azaz, SNC sendiri mengeluarkan sidang media (press release) dengan mengecam tindakan Daulah Islam Iraq dan Syam (ISIS). Untuk lebih lanjut, SNC juga menuduh bahawa ISIS bukanlah sebahagian daripada rakyat Syria dan kewujudannya perlu dihapus. Tambahan pula, adanya hubungan antara ISIS dengan Tandzim Jihad al-Qaeda. SNC dengan nada kesombongannya menyatakan bahawa rakyat Syria tidak menerima kewujudan organisasi Al-Qaeda di negara itu.

Akan tetapi, kenyataan ini kemudiannya telah memperolehi jawapan yang tegas daripada 13 Kelompok Mujahidin terbesar di Syria sebagai hasil keputusan akhir bersama. Mujahidin Syria menolak kewujudan SNC dan gagasan-gagasannya yang pro terhadap Barat dan penuh dengan kepentingan asing.

13 kelompok Mujahidin tersebut di antaranya telah akrab di telinga dan mata kita, yakni:
 1. Jabhah An-Nusrah li Ahli Syam,
 2. Harakah Ahrar Asy-Syam Al-Islaamiyyah,
 3. Liwaa' At-Tawheed,
 4. Suqoor Asy-Syam,
 5. Liwaa' Al-Islaam,
 6. Liwaa' Al-Haqq - Homs,  
 7. Harakat Fajr asy Syam al Islaamiyyah,
 8. Harakat An-Nuur Al-Islaamiyyah,
 9. Kataib Nuruddin Zankiy,
 10. Liwaa' Al-Furqaan - Al-Quneitra,
 11. Liwaa' Al-Ansar,
 12. Tajamu Fastaqm Kamr Umrat,
 13. Al-Forqat Al-Tis'aa 'Ashr.

Wakil daripada Jabhah An-Nusrah yang bergabung dengan Tandzim Al-Qaeda secara terus berhubung dengan Amirnya (ketua), Syaikh Al-Fatih Abu Muhammad Al-Jawlani Hafidzohullah. Kesepakatan mereka bersama juga secara rasminya ditandatangani oleh beliau. Kewujudan Syaikh di tengah-tengah kesepakatan ini seakan-akan ingin menunjukkan bahawa Tandzim Jihad Al-Qaeda diterima dengan begitu baik sebagai sebahagian daripada perjuangan rakyat Syria dan Syam, tidak sama sepertimana yang digembar-gemburkan dan dituduh oleh SNC selama ini. Dan di bawah adalah bukti-bukti melalui dokumen-dokumen perjanjian mereka yang sah digunakan sebagai rujukan:Sila rujuk klip video di bawah:


P/S: Jangan kita salah anggap terhadap perjuangan 13 kumpulan di atas sebagai pejuang yang ekstremis Islam kerana mereka sebenarnya mahu menegakkan syariah Islam di muka bumi Syria. Mereka merupakan rakyat-rakyat Syria. Sepertimana yang digembar-gemburkan oleh pengkomen tegar Syiah yang mengatakan bahawa pemberontak Syria (puak-puak pembangkang) seperti 13 kumpulan di atas adalah pengikut wahabi Arab Saudi yang menyokong barat, maka itu sama sekali tidak benar selagi pegkomen tegar tersebut tidak menunjukkan sebarang bukti yang kukuh! Walhal, pejuang yang berpaksi kepada kebaratan iaitu SNC, selama inilah yang kita tidak sedar bahawa puak-puak SNC lah yang menyokong kuasa barat dan demokrasi.

Wallahua'lam. Sumber dari Shoutus Salam.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

8 Comments:

 1. salam...bagaimana kah perkembangan terkini di syria???

  BalasPadam
 2. amin semuga mujahideen syria dipelihara dpdt musuh muanfiq yg cuba memecahkan kekuatan perjuangan jihad. amat sedih masih ramai umat islam menjadi mangsa fitnah dajjal kerana tidak tau akan permainan halus zionist/US/israel yg sekongkol dgn syiah utk menghancurkan Islam.

  BalasPadam
 3. tuan moderator... teruskan menyiar berita2 mengenai kejahatan syiah dn jihad di syria. ini kerana masih ramai umat islam yg tidak kenal syiah dan masih percaya US israel musuh syiah. begitulah liciknya agenda halus dajjal akhirzaman mempromosi syiah utk menghancurkan islam.
  semuga Allah membantu saudara dan membalas dgn akhirat yg bahagia

  BalasPadam
 4. laknatlah bagi org yg masih mengatakan jihad di syria adalah tajaan barat. laknatlah org yang masih berteori konon syiah bashar iran laknatullah itu musuh US dan israel tp membisu dn pandang remeh terhadap kekejaman melebihi binatang oleh syiah syria kpd umat islam.
  semuga penyokong bashar syiah laknat akan bersama mereka dalam api neraka nanti. Allah nak heran ke dgn solat dn puasa haji kamu jika kamu menyokong syaitan yg sedang meratah umat Islam dan menghancurkan ajaran Islam... iaitu syiah iran hezbosyaitan

  BalasPadam
 5. laknatlah kpd org yang masih menyokong iran hezbosyaitan dn bashar kerana mengambil remeh dpd mengkaji kejahatan syiah. kerana taksub menjadikan iran hero Islam melawan US, maka kekejaman syiah syria di pandang remeh.
  laknatlah mereka itu tak kira ulamak ustaz atau sapa saja.

  BalasPadam

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger