Searching...

Mujahidin Bersungguh-sungguh Membebaskan Tawanan di Penjara Aleppo, ISIS Pula Menyerang Mujahidin dari Belakang

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Seketika ISIS mula mengkhianati para Mujahidin dan menikam mereka dari belakang, As-Syahid Saifullah As-Shishani menolak untuk menerima arahan daripada Al-Baghdadi untuk memerangi Mujahidin yang lain. Dengarlah kata-kata beliau ini, khas buat para penyokong ISIS:

"Aku datang untuk mempertahankan kehormatan kaum Muslimah dan darah kanak-kanak dan ianya merupakan Jihad di Jalan Allah. Aku datang bukan untuk menentukan siapa kafir dan siapa Mukmin. Aku datang bukan untuk membeli tanah. Aku datang bukan untuk menikahi wanita. Aku datang bukan untuk mengkafirkan FSA, tetapi untuk membantu mereka. Kami adalah tetamu di sini, dan kamu (Mujahidin Syria) adalah Ansar, tuan rumah, dan apabila Jihad di sini sudah selesai, kami akan berada di tanah Jihad yang seterusnya."


Saifullah Al-Shishani yang mengetuai Jaish Muhajirin waal Ansar enggan mengikuti langkah Omar Al-Shishani dalam berbai'ah terhadap ISIS. Lalu beliau telah menyertai Jabhah An-Nusrah. Beliau syahid ketika mengetuai serangan untuk membebaskan tawanan di penjara Aleppo bersama-sama dengan Jabhah Islamiah berserta kumpulan-kumpulan yang lain. Semoga Allah menerimanya sebagai Syahid.

Pada masa Mujahidin bersungguh-sungguh untuk membebaskan penjara di Aleppo, ISIS menyerang dan merampas markaz-markaz Ahrar Al-Syam di Hasakah.

Berikut adalah ucapan Syeikh Mohaisany sejurus sebelum serangan ke atas penjara Aleppo dimulakan:

"Kami tidak mahu bertemu Allah S.W.T dalam keadaan tangan kami dicemari darah kaum muslimin."

Dalam klip video di bawah berserta sarikata, kita dapat melihat As-Syahid Saifullah Al-Shishani yang duduk di sebelah kanan Syeikh Mohaisany semasa ucapan Syeikh Mohaisany berlangsung. As-Syahid Saifullah Al-Shishani telah syahid semasa mengetuai serangan ke atas penjara Aleppo.


Syeikh Mohaisany adalah Syeikh yang telah menawarkan dirinya untuk menjadi orang tengah dalam perjanjian damai di antara Mujahidin lain dengan ISIS seperti dalam klip video di atas, akan tetapi ISIS telah menolaknya. 


Bagaimanakah Akhlak Mujahidin yang Sebenar-benarnya?

Klip video di bawah pula adalah yang di rekodkan oleh seorang ahli ISIS telah menunjukkan keadaan yang berlaku selepas peperangan di antara ISIS dan Liwa' Tauhid di Al-Rai. Ahli ISIS yang merakam video ini adalah berasal dari Kuwait, dan beliau termasuk dalam kalangan beberapa ahli ISIS yang berjaya ditawan oleh Liwa' Tauhid, dan beliau juga cedera di kaki akibat terkena tembakan. Beliau menyatakan sejurus selepas peperangan selesai bahawa Liwa' Tauhid merawat semua ahli ISIS yang cedera, dan mereka dapat duduk dan berborak bersama-sama. Video ini juga turut merakamkan perjalanan ahli ISIS tersebut dari dalam trak Liwa' Tauhid sehinggalah beliau sampai ke pusat first aid Liwa' Tauhid dan diberikan rawatan secukupnya.

Ahli ISIS ini juga menyatakan bahawa walaupun Liwa' Tauhid mengalami ramai yang syahid dalam peperangan itu, mereka tetap merawat tawanan mereka dengan baik.


Jadi, beginilah akhlak para mujahidin yang sebenar.


Tanggungjawab Mujahidin Sangatlah Berat

Para Mujahidin amat menitikberatkan hal keselamatan orang awam di dalam operasi mereka. Ini dapat dibuktikan sebelum mereka memulakan operasi ketenteraan yang diberi nama "Waqtarab Al-Wa'd Al-Haq" yang bermaksud, "Sesungguhnya janji yang benar itu telah dekat", kumpulan Mujahidin mengeluarkan kenyataan dengan memberi amaran kepada penduduk awam supaya menjauhi markas-markas dan checkpoint tentera Rejim supaya mereka tidak terperangkap di dalam serangan tersebut.

Walaupun dari segi strategi ketenteraan ini adakalanya mungkin pihak Rejim akan memperolehi maklumat mengenainya, akan tetapi pihak Mujahidin lebih mementingkan keselamatan orang awam agar nyawa orang yang tidak bersalah dapat dipelihara.


Berdasarkan gambar di atas, surat ini dicop dan ditandatangani oleh kumpulan mujahidin dari:
  • Ahrar Al-Syam
  • Liwa' Al-Tauhid
  • Jabhah An-Nusrah
  • Tajammu' Fastaqim Kama Umirt
  • Jaish Mujahidin
Wallahua'lam. Sumber dari Syria Care.

Terima kasih kerana sudi meluangkan masa dengan membaca bahan-bahan ilmiah terbitan saya. Harap anda mendapat ilmu yang bermanfaat dan maklumat penting sedikit sebanyak ianya berguna dalam kehidupan anda.
Kalau anda rasa pandangan di dalam artikel ini ada percanggahan, kepincangan dan perlu diperbetulkan maka dipersilakan untuk berbincang dalam kotak komen di bawah.
Anda ingin tips-tips terbaru untuk kesedaran? Cuma klik di sini atau masukkan email anda di bawah untuk mendapatkan artikel terbaru dari blog ini terus ke email anda:

0 Comments:

Catat Ulasan

loading...
 
Copyright © 2016. Nukeufo89's Blog - Cara Islam - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger